Immetje vertelt …13

Immetje__album_015_extra bewerking - 13

Een zeer geliefd plekje om op de foto te gaan in de twintig- en dertiger jaren van de vorige eeuw was bij de Scheveningers de Ver Huellbank bij de waterpartij in de Scheveningse bosjes.
Aan de personen, die u hier op de foto ziet staan, kun je zien dat ze het best interessant vinden.
Ik ken ze van dichtbij, de twee vrouwelijke personen zijn beiden nichten van mij.
Alleen, zoals ze hier poseren, heb ik ze niet gekend, want ik moest toen nog geboren worden.
Zo op het eerste gezicht zou je denken dat het een echtpaar is met hun dochtertje, maar nee, het zijn twee zussen, namelijk de oudste zus met haar man en….haar jongste zusje; dat zag je vroeger heel vaak.
De gezinnen waren groot en wanneer de oudste kinderen al waren getrouwd, zat de jongste vaak nog in de kinderstoel….en was dan dikwijls al oom of tante.
Zo was ook mijn vader de jongste en de kinderen van zijn zusters waren ouder en moesten eigenlijk oom tegen mijn vader zeggen.
Voor ons had het alleen maar voordeel, want wij kregen van onze nichten en neven boeken en speelgoed , waar zij zich te groot voor voelden.
De zusters van mijn vader brachten ook kleding mee waar hun kinderen uit waren gegroeid en nog te mooi om weg te doen, waar mijn moeder in de crisisjaren weer blij mee was.
Ieder dubbeltje was er één; zodoende kwamen wij, dankzij mijn vader, die de jongste was van een echt Schevenings gezin, waar niets over boord werd gegooid, niets te kort.
Immetje