Immetje vertelt …17

VLAGGETJESDAG 1947-2007.

vlaggetjesdag via Loek de Koning2 - 17

In gedachten doemen bij mij, nu zestig jaar later, de beelden op en klinkt nog altijd de echo na van de eerste Vlaggetjesdag in 1947.
Wij, als leerlingen van VGLO-school, scholieren in de leeftijd van twaalf tot veertien jaar, dus geboren vóór de Tweede Wereldoorlog, waren al wel iets van vlagvertoon gewend.
Na 5 Mei 1945 kwamen uit alle hoeken en gaten de rood-wit-blauwe vlaggen en oranje wimpels te voorschijn.
Maar de Scheveningse haven, vol met prachtig opgetuigde schepen en wapperende vlaggen in alle maten, dat hadden onze kinderogen nog nooit aanschouwd.
De onderwijzers op school hadden ons verteld dat deze opgetuigde schepen een grondige opknapbeurt hadden gekregen en dat dit nodig was om de schepen zeewaardig te maken voor de nieuwe haringvangst.
Wij kregen de opdracht om op de ochtend dat de loggers voor het eerst zouden uitvaren, in alle vroegte, aanwezig te zijn om het uitwuiven mee te maken en er daarna een opstel over te maken.
Daar stonden wij tussen al die mannen, vrouwen en kinderen, die verwant waren aan de vissers.
Wij, als tieners hadden alleen maar het grootste plezier.
De vragen, die bij de volwassenen oprezen van: hoe zal het gaan op zee, zou de vangst gunstig zijn, komen ze behouden weer thuis, die kwamen bij ons niet op; die zorgen deelden wij niet.
Misschien wel de jongens onder mijn klasgenoten, die een paar jaar later zelf op zo’n logger zouden meevaren ter haringvangst.
Wat opviel was dat heel veel vrouwen Scheveningse klederdracht droegen en de mannen een donkerblauw kostuum en grijze pet.
Alles rondom de haven ademde nog de sfeer van vóór de oorlog, weinig auto’s, veel fietsers en eenvoud.
Het was een indrukwekkend gezicht als de loggers één voor één de haven uitvoeren en vooral ook het roepen van de achterblijvenden aan de wal.
Vanaf de loggers klonk dan terug een roep, die nog maandenlang door ons, op de speelplaats, werd geroepen:………..Dááág….hóóóór….!
Immetje.
P.S.
Bovenstaande foto is uit 1948, maar die heb ik uitgekozen omdat hier niet de mensenmassa, maar de loggers alle aandacht krijgen.