Bouw mee aan de stad van de toekomst in het Museon

stadvandetoekomstmuseonBouw mee aan de stad van de toekomst in het Museon Op 20 juni start het Museon in Den Haag de zomeractiviteit #STADVANDETOEKOMST. Je kunt hier onderzoeken hoe je als stadsbewoner kunt bijdragen aan het bedenken van oplossingen voor grote uitdagingen van onze tijd, zoals klimaatverandering, tekort aan grondstoffen en urbanisering. De zomeractiviteit, waarin je actief kunt meebouwen aan jouw toekomstige stad, is te bezoeken tot en met 27 oktober 2013. Ideeën vanuit de Inspiratiezone
In de inspiratiezone maak je kennis met verschillende toekomst gerichte thema’s, zoals wonen, mobiliteit, werken en voedsel. Je ziet hier voorbeelden van ontwikkelingen en trends, zoals mobiele woningen, zelfbesturende auto’s en stadslandbouw. Bij bijvoorbeeld het thema voedsel is een werkende aquaponics-installatie te zien, waarmee je in je huis vissen en eetbare planten kunt kweken. In de weekenden en tijdens de zomervakantie vinden er bovendien demonstraties plaats met een 3D-printer. Ook is er een interactief spel waarmee bezoekers hun eigen huis klimaatbestendig kunnen maken.

Zelf bouwen in de Ontwerpstudio
In de ontwerpstudio kunnen kinderen vanaf 9 jaar in workshops aan de slag rond het thema ‘de stad van de toekomst’. Je ontwerpt en bouwt in een uur tijd onder begeleiding van Museon-medewerkers en architecten bijvoorbeeld een huis, een sportcomplex, een fabriek of een stadion. Daarbij gaat het er niet alleen om je fantasie te gebruiken, maar ook om rekening te houden met bijvoorbeeld de groei van de stad, klimaatverandering en de noodzaak van hergebruik van grondstoffen. De ontwerpen uit de workshops krijgen een eigen plek op een stadsplattegrond, zo bouw je dus mee aan je eigen stad van de toekomst.
Samenwerking#STADVANDETOEKOMST is een initiatief van het Museon. Jeroen Beekmans en Joop de Boer van de The Pop-Up City zijn bij de tentoonstelling betrokken als cocurator. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Fonds 1818, VSBfonds, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum. Ideeën en inspiratie spelen een centrale rol in de tentoonstelling. Ter voorbereiding op het project vonden zes workshops plaats met wetenschappers, architecten en industrieel ontwerpers, studenten en jonge idealistische ondernemers. Tijdens deze workshops werden onderwerpen als vervoer, bestuur, spelen op straat, werken, wonen en klimaatverandering verkend. De visualisaties van deze workshops zijn te zien in de tentoonstelling.

#STADVANDETOEKOMST is thematisch verbonden aan High Tech Romeinen
De technische prestaties van de Romeinen zijn adembenemend. Op het gebied van architectuur, weg- en waterbouwkunde ontstonden meesterwerken die honderden jaren lang niet zijn geëvenaard, zoals tempels, aquaducten en wegen. High Tech Romeinen is gericht op families en jongeren. Centraal in de tentoonstelling staan technische uitvindingen van de Romeinen en is te zien hoe zij zich lieten inspireren door hun omgeving en andere culturen. De vormgeving van de expositie is deels eigentijds en deels geïnspireerd op de antieke Romeinse wereld. Elf paviljoens met daarin 32 interactieve opstellingen en vitrines met bijzondere voorwerpen illustreren de technische kennis van de Romeinen.

Global museumIn de toekomst positioneert het Museon zich als ‘Global Museum’ waarbij de focus van de programmering meer wordt gericht op actuele mondiale thema’s, zoals bijvoorbeeld in #STADVANDETOEKOMST. MuseonStadhouderslaan 372517 HV Den HaagT: +31703381421  M: +31610905384F: +31703381339  E: rdwinter@museon.nlI : www.museon.nl