Uniek muziekspektakel over Cornelis Jol in Scheveningen

Cornelis_JolOp zaterdag 8 maart 2014 wordt het Cornelis Jolmuziekspektakel opgevoerd.  Dit muziekspektakel is gebaseerd op de geschiedenis van de Scheveninger Cornelis Jol, alias Houtebeen (1597-1641), kaper en admiraal van de West-Indische Compagnie tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de naamgever van de Cornelis Jolstraat in Scheveningen.

Het muziekspektakel bestaat uit hedendaagse muziek en heeft een verrassende opbouw. Het wordt uitgevoerd door: accordeonisten, een strijkensemble, een synthesizer, drie slagwerkers, een mannenkoor en een verteller. Latijns-Amerikaanse klanken en -ritmes wisselen af met koraalachtige melodieën en instrumentale stukken worden opgevolgd door vocale delen. Tussendoor verhaalt de verteller de geschiedenis van kaperkapitein Jol en worden gedichten over zee voorgedragen.

Het stuk is bedacht door een accordeongroep  (Alphen Opus 2) uit Alphen aan den Rijn en wordt uitgevoerd door een groep van 50 (semi) professionele spelers.

 

Dit muziekspektakel zal in de Nieuwe Badkapel (Nieuwe Parklaan 90) in Scheveningen worden opgevoerd, op zaterdag 8 maart, vanaf 20.00 uur en zal ongeveer anderhalf uur duren. De avond begint met een korte inleiding van de Scheveningse professor in de zeegeschiedenis prof.dr. H. den Heijer.

De uitvoering vindt plaats in samenwerking met Muzee (het voormalig Schevenings museum).  De reacties over de première  op 1 december in Den Helder, in het kader van het 525 jarig bestaan van de Koninklijke Marine, zijn zeer lovend.

Kaarten voor deze voorstelling kosten 15 euro. Deze zijn verkrijgbaar bij Muzee, Neptunusstraat 90 en Boekhandel Scheveningen, Keizerstraat 50. Na afloop van de voorstelling wordt in de achterzaal van de kerk voor belangstellenden een drankje worden geserveerd.

 

Captain’s Dinner

Om in de goede stemming te komen zal er voorafgaand aan het muziekspektakel een Captain’s dinner, een zeemansmaaltijd, worden geserveerd. Dit vindt ook plaats in de Nieuwe Badkapel en gaat om 18.00 van start. De kosten voor deze maaltijd bedragen 10 euro. De opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de Kerk. Ook voor het Captain’s dinner zijn kaarten verkrijgbaar bij de bovenstaande voorverkoopadressen.

Voor meer informatie, zie: www.alphenopus2.nl . Over het muziekspektakel en het Captain’s dinner kunt u mailen aan:  cornelis.jol@xs4all.nl.