Nieuw afvalbrengstation Uitenhagestraat duurzaam en energieneutraal

AI_exterieur.lowresAannemer van Boekel mag het nieuwe afvalbrengstation aan de Uitenhagestraat realiseren. Het bedrijf voldoet het beste aan de eisen die de gemeente heeft gesteld voor het nieuwe station dat naar verwachting eind december haar deuren moet openen. Het nieuwe gebouw wordt energieneutraal en krijgt een duurzame uitstraling door het gebruik van gerecyclede en herbruikbare materialen. 

Wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte): “Er komen meer mogelijkheden voor afvalscheiding en het gebouw wordt schoon, duurzaam en veilig voor de omgeving. Het voorstel van aannemer Van Boekel voldoet op een heel sterke en innovatieve manier aan de uitgangspunten die de gemeente heeft gesteld”.

Belangrijke uitgangspunten waren onder meer geen geluids- en verkeershinder voor de omgeving, gebruik van zoveel mogelijk gerecyclede en herbruikbare materialen, energieneutraal en verkeersveilig. Wat het plan van Van Boekel zo bijzonder maakt, is dat het afvalbrengstation niet in de open lucht komt te staan, maar in een gebouw. Ook wordt de gevel geheel van gerecycled materiaal gemaakt dat bestaat uit restmateriaal van platen waaruit de carrosserie van vrachtwagens wordt gestanst. Verder worden er materialen gebruikt met een hoge geluidsisolerende werking, komt er een groen dak met zonnepanelen en wordt regenwater opgevangen en gebruikt.

Afvalbrengstation Vissershavenstraat
Het afvalbrengstation aan de Vissershavenstraat in Scheveningen veroorzaakt geluids- en stankoverlast. De gemeente gaat dit station daarom sluiten. Aan de Uitenhagestraat is een nieuwe locatie gevonden en stap voor stap zijn in samenspraak met de omgeving de plannen ontwikkeld. De verwachting is dat in juni wordt gestart met de bouw en het afvalbrengstation aan het einde van het jaar gereed is.

De afvalbrengstations vervullen een belangrijke functie voor het scheiden van afval. Door afval goed te scheiden, kan meer materiaal  worden hergebruikt en/of verwerkt tot nieuwe producten.

Bron: Persbureau Den Haag